Meruňky - vitamín B17


 

Meruňky

Dozrávají většinou uprostřed léta. Konzumují se buď v čerstvém stavu, zavařené či v podobě džemu nebo marmelády, jež jsou velmi oblíbená pro kyselosladkou chuť a příjemnou vůni, oblíbené jsou i sušené meruňky. Dobře vyzrálé až přezrálé plody se sbírají na kvas, z nějž se destiluje alkoholický nápoj - meruňkovice.

Meruňky a jejich síla

Plody meruňky patří mezi oblíbené domácí ovoce, které posiluje imunitní systém, má vliv na zpomalují proces stárnutí a dokáže příjemně naladit duševní rovnováhu.

 

Meruňková jádra

Vyloupaná jádra Meruňky byla podrobena lékařské analýze. Bylo zjištěno že obsahují účinné látky k prevenci bujení nádorových buněk. Vitamín obsažený v jádrech dostal název B17.

Složení

Betakarotén A - udržuje opálení a jako antioxidant působí proti rakovině

Vitamíny řady B - je dobrý na posílení nervů (thiamin)

Vitamín C - zvyšuje fyzickou výkonnost, a u kardiaků posilují obranyschopnost

Draslík - reguluje srdeční tep a tlak, dokáže přeměňovat krevní cukr na glykogen

Niacin - se podílí na mnoha metabolických reakcích v těle

Kyselina listová - snižuje riziko demence, ovlivňuje vznik Alzheimerovy choroby a je také prevencí proti vysokému tlaku

Kyselina pantotenová - nedostatek této kyseliny může způsobovat depresi, špatné trávení a vředy